Een kwart van de onderwijsmedewerkers (24 procent) voelt zich enkele keren per maand, of vaker, psychisch vermoeid. Daarmee staat het onderwijs in de top drie. Ook de emotionele betrokkenheid van onderwijspersoneel is het grootste van alle werknemers in Nederland. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het TNO en het CBS. Dat meldt de AOb.
Onderwijsmedewerkers geven met een 41,8 procent aan dat ze zich ‘emotioneel leeg’ voelen aan het einde van de werkdag. Sommige medewerkers ervaren dit dagelijks, anderen enkele keren per maand. Emotionele uitputting is ook een onderdeel van vermoeidheidsklachten. In het onderwijs geeft iets meer dan een kwart van de medewerkers aan dat ze te maken hebben met emotionele uitputting.
Maatregelen om werkdruk te verlichten
44 procent van de onderwijsmedewerkers wil dan ook dat er iets gedaan wordt om de werkdruk te verlichten. De maatregelen die er nu zijn vinden ze onvoldoende. 12 procent vindt dat dat er maatregelen nodig zijn die er nu niet zijn. 34,3 procent vindt dat de huidige maatregelen voldoende zijn.
Tevreden
Er is nog wel een positief punt. 82 procent van de onderwijsmedewerkers is tevreden met het werk. 81,8 procent van de medewerkers geeft aan dat ze tevreden zijn.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk