Normal_docent_werk_ontslag_leraar_tas

Het gaat de goede kant op met de Nederlandse economie. De groei is zodanig dat deze zich op het hoogste peil sinds 2007 bevindt. Hier staat tegenover dat er weer meer vacatures onvervuld blijven. Dit geldt met name in de techniek, ict, bouw en het onderwijs. Volgens uitkeringsinstantie UWV zal het personeelstekort bovendien de komende jaren nog aanhouden. Dit meldt het Financieele Dagblad.

De personeelsschaarste in de techniek en ict is een bekend probleem maar volgens het UWV neemt het aantal sectoren met tekorten snel toe. Ook in de bouw en de zorg ontstaan problemen, evenals in het onderwijs en dan vooral op middelbaar, hoger en wetenschappelijk beroepsniveau. In de financieel-economische sector, het transport, de horeca en de groenvoorziening merkt het UWV eveneens een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel op.

Voor de tekorten zijn er diverse oorzaken. Voor de bouw is de aantrekkende huizenmarkt een belangrijke oorzaak voor de vraag naar meer vakmensen. Voor alle sectoren geldt dat het onderwijs niet voldoende personeel opleidt om de uitstroom van oudere werknemers op te vangen. De stijgende vraag biedt kansen voor werknemers, zegt het UWV. Bedrijven zijn nu eerder bereidt om werkzoekenden om- of bij te scholen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids