Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Het verzuim als gevolg van werkdruk blijkt het hoogst te zijn onder docenten. Docenten staan in de top tien van  beroepsgroepen met de meeste werkdruk op plek nummer zeven. Docenten vinden het vaakst dat er binnen hun organisatie maatregelen nodig zijn om de werkdruk te verlichten: een op de vijf geeft aan dat dergelijke maatregelen ontbreken en de helft vindt de reeds genomen maatregelen onvoldoende. Dit meldt CBS.

De werkdruk wordt bepaald aan de hand van antwoorden die werknemers (van 15 tot 75 jaar) geven op enquêtevragen over erg snel, heel veel of extra hard werken.Uit de antwoorden van docenten komt naar voren dat ze minder vaak erg snel werken, maar wel heel veel. Een hoge werkdruk kan leiden tot burn-out klachten en verzuim. Werknemers met een hogere werkdruk hebben in de regel vaker last van dit soort klachten en zij verzuimen ook vaker. Bij ruim 6 procent van alle werknemers speelden werkdruk of werkstress een rol bij hun meest recente verzuim.

Behalve docenten verzuimden managers in de productie en de gespecialiseerde dienstverlening en juristen naar verhouding vaak vanwege werkdruk. Onder algemeen directeuren was het verzuim door werkdruk relatief laag. Van alle beroepsgroepen zien algemeen directeuren het minst de noodzaak om in hun organisatie (extra) maatregelen te nemen om de werkdruk te verlagen.

© Nationale Onderwijsgids