Normal_examen_opgaven__compfight_

Staatssecretaris Dekker van onderwijs heeft besloten om het plan om de eindexamens eerst door een docent van een andere school na te laten kijken een jaar uit te stellen. Nu kijken eerst de eigen docenten het eindexamen van de leerlingen na, daarna gaat hij naar een docent van een andere school. Dekker wilde dit omdraaien, maar stelt zijn plan uit om recht te doen aan de zorgen en bezwaren die zijn geuit over het plan. Dat meldt NOS.

Dekker geeft aan dat een andere correctiemethode geen doel op zich is, maar een middel om tot een sluitende correctie te komen. De staatssecretaris stelt het plan nu een jaar uit, maar wil dan wel dat alle eerste en tweede correctoren de examens komend jaar volledig na gaan kijken. Volgens Dekker zou zijn plan ervoor zorgen dat de examens zorgvuldiger nagekeken worden, omdat de eigen docent dan niet soepeler zou kunnen nakijken. Uit onderzoek zou namelijk gebleken zijn dat de tweede correctoren vaak alleen een steekproef doen.

Volgens de staatssecretaris stonden veel docenten achter het plan, maar uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) bleek het tegendeel. Driekwart van de ondervraagde docenten was tegen het plan. Volgens de AOb en de docenten sprak het plan een motie van wantrouwen tegen docenten uit. Vandaag vergadert de Tweede Kamer over de eindexamens in het voortgezet onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids