Normal_leraar_frustratie

BRUSSEL - De Europese Commissie sprak gisteren haar verontrusting uit over de vergrijzing van het Nederlandse lerarenkorps, zo meldt BN De Stem. De Commissie kwam tot deze bevinding na het verschijnen van een verslag van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Het percentage leraren van hogere leeftijd ligt behoorlijk hoog in Nederland vergeleken met andere Europese lidstaten. Alleen in Italië, Duitsland en Estland ligt dit percentage hoger.

In Nederland is nagenoeg 40 procent van het onderwijspersoneel ouder dan vijftig jaar, zo blijkt uit cijfers van de STAMOS (een organisatie die cijfers over de arbeidsmarkt in het onderwijs bijhoudt). De gemiddelde leeftijd ligt met name op middelbare scholen erg hoog. In 2010 bestond bijna 43 procent van directie en management uit 55-plussers; vijf jaar lag dat percentage nog tien procentpunten lager.

Een andere verklaring voor de hogere gemiddelde leeftijd onder leraren is dat de pensioenleeftijd steeds hoger komt te liggen; tussen 2004 en 2010 van 61 naar 63 jaar.

Het aantal docenten dat ouder is dan 50 jaar ligt in het Verenigd Koninkrijk en België een stuk lager, zo rond de 30 procent.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen