Vrijwilligers krijgen gratis cursussen aangeboden door Ontwikkellink

De cursussen zijn bedoeld voor iedereen die op wat voor manier dan ook actief is als vrijwilliger in de gemeente Groningen, aldus Marja Wolthuizen (Link050). Als vrijwilliger heb je soms bepaalde cursussen nodig om je werk goed uit te kunnen voeren, maar sommigen hebben daar geen geld voor. Daarom is Link050 begonnen met het aanbieden van gratis cursussen. De trainingen zijn ook bedoeld voor iedereen met een participatiebaan, aldus OOG TV.

Wolthuizen vertelt dat er zo’n 110 tot 120 cursussen worden aangeboden. Voor vrijwilligers zijn deze cursussen volledig gratis. De initiatiefnemer krijgt hiervoor geen subsidie van de gemeente Groningen. Er is een heel divers aanbod aan cursussen en workshops. Bijvoorbeeld cursussen over communicatie of een workshop over omgaan met agressie. Het aanbod is gebaseerd op de behoefte van de vrijwilligers. Wanneer een bepaalde cursus, waar wel vraag naar is ontbreekt, dan kan er bij Ontwikkellink alsnog een verzoek worden ingediend.

Voor alle vrijwilligers 

Dit aanbod geldt dus voor iedereen die op wat voor manier dan ook actief is als vrijwilliger binnen de gemeente Groningen. Het maakt niet uit hoeveel uren je als vrijwilliger actief bent of op welke manier. Het kan bijvoorbeeld bij een vrijwilligersorganisatie zijn, maar het kan ook als je bij een buurtinitiatief betrokken bent of als je op een school actief bent als luizenouder. "Bij alles wat je onbetaald doet om de maatschappij beter te maken, kun je gebruikmaken van het aanbod,” aldus Wolthuizen.

Op de website van Link050 kan je kijken welke cursussen er geschikt zijn. In september van dit jaar komt er ook een boekje uit met interviews en informatie over Ontwikkellink. Dit boekje is geschreven door mensen die de cursus ‘Creatief Schrijven’ hebben gevolgd.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema