Nieuwe cursus voor betere digitale vaardigheden

Tegenwoordig moet je alles regelen via je computer, van bankzaken regelen tot de administratie van persoonsgegevens of het aanvragen van een nieuw paspoort. Het is dan best lastig om dit allemaal te regelen als je digitaal niet zo vaardig bent. Daarom biedt de Bibliotheek Zuid-Kennemerland een Klik&Tik-cursus aan, zodat je ook digitaal makkelijker je gang kan gaan, aldus Rodi Haarlem.

Vrijwilliger Sjaak Bulters helpt je graag op weg. “Vorige week zat ik bij een uitleg in de bieb en zag ik hoe een 86-jarige vrouw steeds handiger werd met haar telefoon. Toen dacht ik echt: yes!”, vertelt Sjaak trots. “Heel leuk om te zien.” 

De cursus

Tijdens de ‘Klik&Tik-cursus’ leer je verschillende digitale basisfuncties. Bijvoorbeeld die van computers, tablets en telefoons. Waar je meer over leert hangt er maar net vanaf waar jij behoefte aan hebt. Ook krijg je uitleg over veilig op het internet bezig zijn, dus veilig internetten, online bankieren, mailen, social media en whatsapp. “Ik krijg vragen als ‘hoe kom ik aan een DigiD?’, ‘hoe log ik in bij de overheid?’, ‘hoe vind ik een opgeslagen document terug?’, ‘wat kan ik allemaal met mijn telefoon?’”, somt Sjaak op. “Er gaat echt een wereld voor mensen open zodra ze zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Sjaak vindt het vooral erg leuk om te doen. Vorig jaar april ging hij met pensioen, maar hij merkte al snel dat hij iets wilde gaan bijdragen aan de samenleving. Hij dacht dat hij dat heel goed zou kunnen door middel van de cursus.

Als je digitaal niet vaardig bent, kom je er tegenwoordig bijna niet meer onderuit om je te laten bijspijkeren. Sjaak geeft aan dat alles tegenwoordig digitaal gaat en dat je er dus echt iets aan moet doen. De cursus zelf duurt zeven weken en tijdens die periode werk je elke week twee uur in de bibliotheek aan de module die je zelf hebt uitgekozen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema