Normal_gebarentaal_doof_speciaal_onderwijs

Vanaf 2 juli heeft Nederland officieel een Museum over Dovenonderwijs. Het museum, dat geopend wordt naar aanleiding van het 225-jarige jubileum van het Nederlandse dovenonderwijs, is gevestigd in de vroegere jongenskapel van het hoofdgebouw van Koninklijke Kentalis in Sint-Michielsgestel. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

Op 14 april 1790 nam de Waalse predikant Henri Daniel Guyot het initiatief om les te gaan geven aan veertien dove kinderen in kleine lespanden in Groningen. Sindsdien heeft er altijd dovenonderwijs plaatsgevonden in Nederland. De Nationale Onderwijsgids interviewde bestuurder Henk Bakker van Koninklijke Kentalis naar aanleiding van dit 225-jarige bestaan. Klik hier om het interview te lezen. 
 
Er wordt dus ook een Museum over Dovenonderwijs geopend. Conservator van het project is Piet Borneman. Er zijn in het museum grote panelen neergezet die de oppervlakte in unites verdelen. “Elke unit vertelt als het ware een eigen verhaal”, zegt Piet Borneman. Borneman is zelf hoofdverpleegkundige geweest van een doveninstelling. Volgens hem is er zeer veel bruikbaar historisch materiaal. Bezoekers van het museum kunnen zien hoe een klas van vroeger er uit zag, wat voor technische hulpmiddelen er door de jaren heen gebruikt zijn en meemaken hoe het dovenonderwijs in zijn 225-jarige bestaan is veranderd. Waar dove kinderen nu bijvoorbeeld zoveel mogelijk naar het regulier onderwijs gaan, moesten dove kinderen vroegen bijna altijd naar een instituut, ver van huis, waar ze ook moesten wonen. 
 
© Nationale Onderwijsgids