Normal_ngc_7331_zoomed

Op zondag 22 juni wordt er een openbaar symposium over het onderzoek naar donkere materie georganiseerd in Amsterdam. Acht toponderzoekers zoals onder meer Jim Peebles, Simon White en Michael Turner zullen vertellen over het mysterieuze en ongrijpbare goedje donkere materie. Dit meldt de Universiteit van Amsterdam.

Ongeveer dertig jaar geleden kwamen astronomen en natuurkundigen tot de conclusie dat het grootste gedeelte van het heelal gevormd wordt door een mysterieus goed, wat ze donkere materie hebben genoemd. 
 
Naast Peebles, White en Turner zal ook Albert Bosma op het symposium aanwezig zijn. Onderzoeksleiders als Joe Silk, Dan Hooper en Bernard Sadoulet geven hun visie op hoe experimentatoren de komende jaren een glimp van die onzichtbare materie hopen op te kunnen vangen. Onderzoek naar donkere materie vindt plaats met telescopen, deeltjesversnellers en experimenten diep onder de grond.
 
De locatie van het symposium is de Koepelkerk in Amsterdam. Tickets kosten 15 euro per persoon en het evenement duurt van 9.00 tot 16.30. De hoogleraren Gianfranco Bertone (UvA) en Jeroen van Dongen (UvA/UU) organiseren het symposium.
 
© Nationale Onderwijsgids