AI leert kinderen over 18 maanden lezen en schrijven, dat denkt Bill Gates

Volgens Bill Gates kan kunstmatige intelligentie binnenkort helpen bij het onderwijzen van kinderen en het verbeteren van hun cijfers. Hij stelt dat AI-chatbots over 18 maanden in staat zullen zijn om kinderen te helpen bij het leren lezen en schrijven. Dat meldt CNBC.

Volgens Gates hebben chatbots, zoals OpenAI's ChatGPT en Google's Bard, zich snel ontwikkeld en kunnen ze nu concurreren met menselijke intelligentie op bepaalde gestandaardiseerde tests.

Vaardigheden aanleren als een mens 

Gates is onder de indruk van de technologie en denkt dat de chatbots binnenkort net zo goed kunnen vaardigheden kunnen aanleren als een mens. "De AI's zullen die mogelijkheid krijgen om net zo goed te zijn als elke menselijke tutor ooit zou kunnen zijn", aldus Gates tijdens zijn keynote op de ASU+GSV Summit in San Diego.

AI-chatbots hebben volgens Gates "ongelooflijke vaardigheid om te kunnen lezen en schrijven", wat hen in staat stelt leerlingen te helpen bij het verbeteren van hun lees- en schrijfvaardigheden op manieren die technologie nooit eerder kon. Vooral het verbeteren van schrijfvaardigheden is historisch.

Wiskunde 

Volgens Gates is het nog een uitdaging om chatbots geschikt te maken voor het onderwijzen van wiskunde, omdat deze technologie nog steeds moeite heeft met het oplossen van berekeningen. Het verbeteren van de redenering en het begrip van AI zal hierbij helpen. Gates is ervan overtuigd dat deze technologie zich binnen twee jaar verder zal verbeteren en beschikbaar maken voor een brede groep leerlingen die extra ondersteuning zich anders niet kunnen veroorloven.

Door: Nationale Onderwijsgids