Normal_slot_hangslot

Leerlingen van de islamitische basisschool Er-Risèlèh in Leiden hadden vanochtend geen leuke start van het nieuwe schooljaar. Bij een protestactie is hun school met een hangslot op slot gedaan. Bij een bijgevoegde tekst is bovendien een doodshoofd te zien. Dat meldt Omroep West.

In die tekst staat: “De Islam zorgt voor vreselijke aanslagen in Europa. Je moet het probleem bij de wortel aanpakken. Dat is ook het sluiten van Islamitische scholen.” Het voorval moet zijn gebeurd in de nacht van zondag op maandag. Pegida Nederland zette foto’s van het voorval op Twitter.

Een woordvoerster van de school zegt dat de school tegenover de leerlingen weinig aandacht heeft besteed aan de kwestie. Toch hebben leerlingen volgens haar het hangslot wel gezien, omdat zij daardoor het fietsenhok niet konden bereiken met hun fiets. Ook werd bij aanvang van de schooldag vanochtend de achteringang gebruikt in plaats van de hoofdingang.

De leerkrachten op de school zijn volgens de woordvoerster erg geschrokken en voelen zich niet veilig. De school heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

De actie wordt ook door de PvdA in Leiden sterk afgekeurd. De partij spreekt van een ‘misselijk makende actie van extreem rechtse losers’. Raadslid Abdelhak Jermoumi zegt dat zijn partij schriftelijke vragen gaat stellen aan het college B&W. Eerder vonden er in de stad al soortgelijke acties plaats. Reden te meer om alert te zijn en in actie te komen, aldus Jermoumi.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids