Normal_normal_kind_bak_geld

Het is voor scholen niet langer toegestaan om ouders te verplichten te betalen voor extra lessen voor hun slimme kind. Er mag wel gevraagd worden om een bijdrage, maar hier kunnen de ouders niet toe gedwongen worden. Dit heeft het ministerie van onderwijs laten weten in een reactie op een klacht van de ouderorganisatie Ouders & Onderwijs. Dit meldt NOS.

Deze ouderorganisatie liet vanochtend in het Algemeen Dagblad weten dat zij zich zorgen maakt over ouders die extra moeten betalen voor hun hoogbegaafde kind. Dit kind heeft extra moeilijke en prikkelende stof nodig zodat hij of zij zich niet gaat vervelen. Dit kost volgens woordvoerder Mark Weghorst van de ouderorganisatie “zekere een paar tientjes per week”. 
 
Ouders & Onderwijs meldt eveneens dat sommige scholen de extra lessen voor hoogbegaafde kinderen weigeren als de ouders niet betalen. "Dan is het dus een verplichte bijdrage", zegt Weghorst. Het verbaast hem dat sommige scholen wel gratis de extra les aanbieden, en andere scholen niet. 
 
Het ministerie van onderwijs neemt alle twijfel weg door te benadrukken dat geld eisen niet mag. Scholen moeten passend onderwijs bieden voor alle kinderen. Dit geldt voor kinderen met leerproblemen, maar ook voor hoogbegaafden. “Ze mogen een vrijwillige bijdrage vragen, maar ouders zijn niet verplicht om die te betalen”, zegt een woordvoerder van staatssecretaris Dekker. “Het mag geen voorwaarde zijn.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids