Normal_pasen_paaseieren_gekleurde_eieren

In Den Haag wordt de viering van Pasen op sommige protestantse en rooms-katholieke basisscholen aangepast. Christelijke tradities worden afgezwakt om islamitische en andere niet-christelijke leerlingen meer tegemoet te komen. Dat meldt het AD.

Vorig jaar ontstond er een discussie op Amsterdamse scholen over het wel of niet vieren van Pasen en Kerst. Islamitische ouders zouden de scholen hebben gevraagd om het christelijke karakter van de feesten wat minder zichtbaar te maken. Ook in andere multiculturele wijken in het land wordt steeds vaker nagedacht over de rol van christelijke feesten op scholen. De schoolleiders in Den Haag zijn van mening dat de viering aangepast moet worden voor de leerlingen die niet-christelijk zijn.

Volgens Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter van Lucas Onderwijs, de katholieke onderwijskoepel in Den Haag, is de populatie leerlingen essentieel voor het wel of niet in stand houden van de tradities rondom Pasen. John Verhoeff, schooldirecteur van protestantse basisschool O3 vindt het belangrijker dat alle leerlingen zich welkom voelen op zijn school. Het vasthouden aan conservatieve tradities past daar volgens hem niet bij.

De aanpassing van de paas- en kerstviering op christelijke scholen is daarentegen ook tegenstrijdig. Sommige ouders willen dat deze scholen de tradities juist blijven volgen, omdat ze vinden dat de scholen hun christelijke karakter moeten behouden. Van Vliet ziet deze verdeeldheid ook, maar voegt daaraan toe dat respect hebben voor elkaar ook belangrijk is.

Of christelijke scholen wel of geen Pasen vieren volgens de tradities, blijft dus een punt van discussie met twee kanten. Dat vindt ook Verus, de landelijke vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. Het is volgens een woordvoerder helemaal aan de scholen zelf hoe zij Pasen en Kerst invullen. Dat sommige scholen in Den Haag hun tradities tegenwoordig wat afzwakken vanwege niet-christelijke leerlingen is wat Verus betreft dus wel te begrijpen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids