Normal_museum__kind__cultuureducatie

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen voor aantrekkelijker vervoer naar culturele instellingen voor schoolklassen in het primair onderwijs. De motie was ingediend door Kamerleden Van Toorenburg (CDA) en Dik-Faber (ChristenUnie). Dat meldt het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).

De twee Kamerleden vinden dat het belangrijk is dat alle kinderen in Nederland kunnen genieten van het culturele aanbod. Nu kan dat niet altijd, omdat reizen met het openbaar vervoer voor schoolklassen in het primair onderwijs nog altijd financiële en organisatorische drempels kent. Daarom wordt de regering in de motie verzocht om in overleg te gaan met de vervoersaanbieders om reizen naar culturele instellingen voor schoolklassen buiten de spits aantrekkelijk te maken.

In november maakte minister Bussemaker van Onderwijs bekend het cultuuronderwijs op de basisschool en het vmbo te willen uitbreiden. Daarnaast willen de bewindslieden investeren in het vergroten van de deskundigheid van docenten. De komende jaren stelt minister Bussemaker 4 miljoen euro beschikbaar voor interne cultuurcoördinatoren om zich verder te professionaliseren met de opleiding tot cultuurbegeleider. De minister geeft bovendien 5 miljoen euro uit aan een subsidieregeling voor pabo’s en conservatoria om de professionele ontwikkeling van leraren op het gebied van cultuuronderwijs te bevorderen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids