Normal_kov__basisonderwijs__zandbak__spelen__buiten_spelen__kind

De mate waarin gemeenten kinderen in armoede ondersteunen verschilt per gemeente. Gemeenten hebben van de overheid geld gekregen om ondersteuning te bieden aan deze kinderen. Dat doen ze ook, maar de verschillen per gemeente zijn groot. Verschil in beleid, aanpak en uitvoering zorgt voor verschil in ondersteuning. Zo bieden verschillende gemeenten kindpakketten aan, wat bedoeld is om de participatie te bevorderen van kinderen uit arme gezinnen. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Arme kinderen in de ene gemeente kunnen tot vier keer zoveel geld krijgen als kinderen in een andere gemeente. Gijsbert Vonk, hoogleraar socialezekerheidsrecht vindt deze verschillen niet vreemd. Het aanvullende budget mogen gemeenten naar eigen inzicht besteden. Zolang de besteding democratisch is, heeft het volgens hem geen zin om de grote verschillen bij de rechter aan te kaarten. Nederlandse rechters zijn terughoudend in de toetsing van sociale grondrechten, op internationaal niveau ligt dat anders. Europa en de VN hebben diverse verdragen die opkomen voor deze grondrechten.

Vonk vindt dat er een gat zit in het Nederlandse stelsel van rechtsbescherming. Daarom wil hij dat er ook hier een instantie komt die de handhaving van sociale grondrechten controleert. “Ik zou zeggen geef het College voor de Rechten van de Mens als extra bevoegdheid om klachten in behandeling te nemen over de schending van sociale grondrechten. Dan hoeven mensen met hun klachten niet meer naar Europa of de VN en dan kunnen gemeenten aangesproken worden in plaats van Nederland als geheel”, aldus de hoogleraar. 

© Nationale Onderwijsgids