Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede, stelt Kinderombudsman Marc Dullaert. De gemeente Stadskanaal gaat daarom in het armoedebeleid van de gemeente ruimte maken voor een kindpakket. Dit heeft wethouder Francis Boen van de PvdA toegezegd tegenover de gemeenteraad. Dat meldt RTV Noord. 

De PvdA en ChristenUnie hebben gemeentes opgeroepen om een kindpakket in te voeren. “Als we deze kinderen niet ondersteunen, dan zullen ze getekend zijn voor het leven”, aldus de twee partijen. Ook de Kinderombudsman staat achter de invoering van het kindpakket in gemeenten. Volgens Dullaert gaat het in Nederland om 380.000 kinderen die in armoede leven. In een schoolklas van dertig leerlingen zou het dan gaan om drie kinderen.

“Dan heb je het over kinderen die zonder ontbijt naar school komen en ouders die geen geld hebben voor kleren of een nieuw paar schoenen. Het gaat dus om hele basale vormen van armoede”, benadrukt de Kinderombudsman. Begin mei had één op de acht gemeenten al een programma ingevoerd dat specifiek gericht is op kinderarmoede, het kindpakket. Bij dit pakket wordt per geval bekeken wat een kind nodig heeft. Hierbij valt te denken aan vouchers voor kleding, een bibliotheekpas of lessen voor een zwemdiploma. In september wordt het armoedebeleid van Stadskanaal bijgesteld.

© Nationale Onderwijsgids