Normal_test_proefwerk_citotoets

Vandaag start de digitale Centrale Eindtoets voor leerlingen van groep acht. Dinsdag 21 april starten de scholieren met de eindtoets die de papieren versie maken. De eindtoets wordt op drie ochtenden afgenomen. Sinds dit jaar is de eindtoets verplicht.

Bijkomend voordeel voor scholen nu de eindtoets verplicht is, is dat ze zelf mogen kiezen welke eindtoets ze af willen nemen. Het grootste deel van de scholen houdt het bij de traditionele Cito-toets. Een aantal scholen heeft toch de overstap gemaakt naar een andere toets. Bijna 240 basisscholen zijn overgestapt naar de IEP toets en ruim 100 scholen zijn overgestapt naar Route8.

Nieuw dit jaar is dat de eindtoets pas gemaakt wordt nadat het schooladvies is gegeven. Vorige jaren was de eindtoets leidend in het advies. Sinds dit jaar geldt alleen het advies vanuit de basisschool, niet de toetsresultaten. Het schooladvies mag nog aangepast worden aan de hand van de toetsresultaten, maar alleen als een leerling beter scoort dan verwacht. Dus het advies mag alleen hoger uitvallen dan gegeven is door de basisschool.

De Nationale Onderwijsgids wenst alle scholieren van groep acht heel veel succes met de eindtoets.

© Nationale Onderwijsgids