Normal_normal_aardbeving_groningen

120 basisscholen in Noordoost-Groningen kunnen binnenkort een bezoek verwachten van een bouwkundig inspecteur. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil weten of de scholen in het gebied te lijden hebben van de aardbevingen die veroorzaakt worden door de gaswinningen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Ingenieursbedrijf Royal Haskoning zal de inspecties uitvoeren. De inspecties beginnen in het centrum van het Groningse aardbevingsgebied rond de gemeente Loppersum en worden van daaruit uitgebreid. De inspecteurs controleren de gebouwen op schade die door de bevingen veroorzaakt zijn. Schade die geconstateerd wordt, zal binnen 48 uur worden gerepareerd op kosten van de NAM, zegt een woordvoerder.

De inspecties zijn nodig om in kaart te brengen of de Groningse scholen wel veilig zijn. Eind januari werd al bekend dat twee basisscholen in Loppersum tijdelijk moeten verhuizen naar noodgebouwen. De scholen bleken onvoldoende bestendig tegen trillingen door aardbevingen. Of de schoolpanden bouwkundig versterkt worden of dat er geheel nieuwe scholen gebouwd gaan worden, is nog niet bekend.

Alle 120 scholen moeten voor 1 juli zijn onderzocht en voor 1 oktober wil de NAM weten welke maatregelen nodig zijn om de scholen aardbevingsbestendig te maken. De scholen blijven tot die tijd gewoon open.

© Nationale Onderwijsgids