Normal_ipad1

De SP heeft een meldpunt geopend voor ouders waarop zij hun mening kunnen geven over de vrijwillige ouderlijke bijdrage op scholen. De SP maakt zich zorgen over deze ouderbijdrage die volgens de partij op sommige scholen nog steeds erg hoog is. De partij wil met het meldpunt meet inzicht krijgen in de hoogte van de bijdrage die gevraagd wordt en waaraan het geld vervolgens besteed wordt. Dit meldt de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO).

Veel ouders beklagen zich over de ouderbijdrage. Vooral de steeds duurder wordende schoolreisjes naar verre bestemmingen zijn een doorn in het oog. Ook voelen ouders zich verplicht bijvoorbeeld een tabletcomputer voor hun kind aan te schaffen. “De vrijwillige ouderbijdrage blijft op sommige scholen onveranderd hoog”, schrijft Kamerlid Tjitske Siderius op de website van de SP. “En nog steeds zijn er scholen die niet aangeven dat die ouderbijdrage vrijwillig is. Veel ouders komen op deze manier in de knel”.

Siderius erkent dat scholen zelf ook in een lastige positie verkeren. “Zij weken met krappe budgetten en doen een dringend beroep op ouders de ouderbijdrage te betalen voor de extra's”. Die extra's geven het schoolleven “kleur”, zegt Siderius, maar vergroten ook de druk op ouders.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs deelt de zorgen van de SP over de ouderbijdrage niet. De partij heeft daarom het meldpunt geopend om zo de problemen beter in kaart te brengen. Het onderzoek richt zich op ouders van leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Ouders kunnen op de website van de SP een enquête invullen.

© Nationale Onderwijsgids