Normal_iklekkerfit

Op donderdagmiddag 20 maart vond de aftrap plaats van IK Lekker fit!? op basisschool De Fontein, met een dans waaraan alle kinderen meededen. Wethouder Meta Jacobs gaf het startsein. De dans is aangeleerd door groepslessenstudio Balans & Dans.

Na de aftrap wordt op De Fontein extra aandacht besteed aan voeding en gezonde keuzen. Een diëtiste komt langs voor een kookles en een smaakles. Voor de ouders wordt een ouderavond met diverse workshops georganiseerd. Gedurende het schooljaar is er aandacht voor bewegen door de diverse sportdagen en deelname aan de verschillende activiteiten van Sportbedrijf Lelystad.  Basisschool De Fontein is een unieke basisschool binnen Lelystad. Om succesvol in het leven te staan is een balans tussen rust en activiteit nodig. Binnen het reguliere lesprogramma wordt hier door middel van de Transcendente Meditatie techniek aandacht aan besteed. Kortom: Wie je bent en niet alleen wat je weet is van belang.
 
IK Lekker fit!? is een beknopte lesmethode voor de groepen 1 t/m 8 van het basisonderwijs. Een basisschool ontvangt een budget voor het verhogen van sportparticipatie en het verbreden van sport als middel. Hiervoor is een menukaart samengesteld met zoveel mogelijk bestaande lokale, provinciale en landelijke activiteiten waaruit een school kan kiezen. Voor de activiteiten wordt samengewerkt met GGD Flevoland, Icare, Tactus en Sportbedrijf Lelystad. Zorgverzekeraar Achmea is sponsor van het programma. Het lesprogramma biedt zowel theorie- als praktijklessen over voeding, bewegen en het maken van gezonde keuzes. Thuisopdrachten zorgen er bovendien voor dat ook de ouders bij de lesmethode betrokken worden. In 2014 doen 30 basisscholen in Lelystad mee aan IK Lekker fit!?
 
Kinderen en jongeren kampen steeds vaker met overgewicht. Overgewicht is het gevolg van een verstoorde balans in het voedings- en beweegpatroon. Om overgewicht te voorkomen is het van groot belang te investeren in de gezondheid van jonge kinderen, gezond eten en voldoende bewegen. Het gezondheidsbeleid van de gemeente Lelystad zet hierop in met aandacht voor beweging. In 2013 is het Programma ‘Lelystad in beweging’ gestart. Het Programma ‘Lelystad in beweging’ versterkt de samenwerking en de afstemming tussen preventie, genezing en zorg. Alle initiatieven voor gezondheidsprojecten worden bij het programma ondergebracht, verdeeld over vier thema’s. Een van de thema’s van het programma is preventie, waaronder preventie van obesitas bij kinderen. 
 
© Nationale Onderwijsgids