Normal_8034

UTRECHT - Masterstudent sustainable development Gabe van Wijk (Universiteit Utrecht) zal in november en december aanwezig zijn bij de VN-klimaattop in Durban, Zuid-Afrika.

Gabe is, samen met de voormalige Utrechtse bachelorstudent Liset Meddens, door de NJR (Nationale Jeugd Raad) afgevaardigd als de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger ‘Duurzame Ontwikkeling' van de Verenigde Naties.

De VN-klimaattop vindt plaats van 28 november tot 9 december. Gabe vertrekt 22 november voor vier weken naar Durban.

Taken
"Eén van onze taken als VN-jongerenvertegenwoordiger is om te horen hoe jongeren denken over duurzaamheid. Zo geven we de workshop Klimaatdieet aan middelbare scholen waarin we creatieve manieren bedenken om de klimaatverandering tegen te gaan," aldus Gabe.

De ideeën die de Nederlandse jongeren hebben over duurzaamheid brengt hij over aan de VN-commissie voor duurzame ontwikkeling.

"Dat is onze tweede taak: de schakel vormen tussen jongeren in Nederland en de nationale en internationale beleidsmakers op het gebied van duurzame ontwikkeling", vertelt Gabe. "Ons uiteindelijke doel is om samen met de jongerenvertegenwoordigers uit andere landen bij deze beleidsmakers in Durban te lobbyen, om zo invloed uit te oefenen op de eindtekst van de klimaattop die door de aanwezige landen ondertekend zal worden."

Duurzame 100
Begin november is Gabe vanwege zijn werk als VN-jongerenvertegenwoordiger door dagblad Trouw opgenomen in de Duurzame 100-lijst, op plaats 97. Hij is de jongste in deze lijst met de 100 meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid.

Bekijk ook de video over de jongerenvertegenwoordigers op de VN-klimaattop op de voorpagina van de Nationale Onderwijsgids.

© Nationale Onderwijsgids