Normal_11317

ENSCHEDE - De volledige afdeling nanolayer Surface & Interface physics (nSI) die nu gevestigd is bij het FOM-instituut DIFFER in Nieuwegein wordt onderdeel van de Universiteit Twente. Dat maken Provincie Overijssel, de Universiteit Twente en Stichting FOM bekend.

De provincie stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor de transfer. De nSI-afdeling behoort tot de topgroepen op het gebied van de nanotechnologie en weet als geen ander fundamenteel onderzoek te koppelen aan concrete vragen en behoeftes vanuit de industrie en de wetenschap. De afdeling zal zich geleidelijk in Twente vestigen. Medio 2014 moet de hele afdeling over zijn.

De afdeling nanolayer Surface & Interface physics (nSI) is gespecialiseerd in het manipuleren van licht met uiterst korte golflengtes, zoals extreem ultraviolet licht en zachte röntgenstraling. De groep houdt zich onder meer bezig met fysisch onderzoek dat high tech toepassingen op nanoschaal mogelijk maakt. De voornaamste toepassingen bevinden zich op het domein van de fotolithografie, de materiaalanalyse en de microscopie.

De vaste kern van de nSI-groep, zo'n tien wetenschappers en technici die nu onderdeel zijn van het FOM-instituut DIFFER (voorheen het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen), verhuist naar de Universiteit Twente. De groep gaat hier, vooralsnog met zo'n tien onderzoekers in opleiding (oio's), de nieuwe Industrial Focus Group XUV Optics vormen en wordt onderdeel van MESA+, het UT-instituut voor nanotechnologie.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen