Normal_10327

UTRECHT - Uit een recente enquête van Brancheorganisatie Kinderopvang onder 1.100 leden blijkt dat 75 procent van de ondernemers in de dagopvang en buitenschoolse opvang in het eerste kwartaal van 2012 te maken heeft met vraaguitval. Dit is 9 procent meer dan eind 2011.

Grootste uitschieter is de vraaguitval bij gastouders: vorig jaar had 14 procent met uitval te maken, nu is dit gestegen naar 56 procent. Bij 8 procent van de ondernemers in de kinderopvang is de vraaguitval opgelopen tot meer dan 20 procent.

'Wel degelijk effect bezuinigingen'
Door de bezuinigingen op de kindertoeslag nemen veel ouders minder of geen kinderopvang meer af. Het merendeel van de ondernemers ziet de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag dan ook als belangrijkste oorzaak voor de teruglopende vraag.

Ook in de wachtlijsten is een afname te bespeuren: had in december nog 13 procent van de ondernemers een wachtlijst, dit is nu afgenomen tot 8 procent.

De vraaguitval uit zich met name in het feit dat ouders minder uren af gaan nemen. In de buitenschoolse opvang en de gastouderopvang stoppen ouders vaker helemaal met opvang.

Directeur Lex Staal van Brancheorganisatie Kinderopvang zegt op de website van de brancheorganisatie: "dit toont wel aan dat de bezuinigingen wel degelijk hun effect hebben op de vraag naar kinderopvang. Daar kan het kabinet nu niet meer aan voorbij gaan".

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink