Bitcoin info

In de afgelopen tien jaar is er op het gebied van technologie ontzettend veel veranderd. Zo zijn docenten massaal op een digitaal bord gaan werken, hebben leerlingen al op de basisschool hun eerste mobiele telefoon, werd er tijdens de pandemie via een scherm thuis onderwijs aangeboden, enzovoorts. Ook de onderliggende technologie beweegt zich op hoog tempo. Denk aan cloud, VR en AR, blockchain technologie, enzovoorts. Hoe bereid jij de leerlingen voor op de techniek van de toekomst? Zeker wat oudere kinderen zullen al eens gehoord hebben van blockchain technologie, bijvoorbeeld door het nieuws over de volatiele Bitcoin koers. Deze techniek is echter veel meer dan Bitcoin alleen. Hoe leg je het aan de leerlingen uit?  

Maak gebruik van online video’s over technologie

Het uitleggen van moderne technologie is niet eenvoudig. Immers, vaak heb je als docent niet de tijd om volledig te doorgronden hoe een technologie werkt en wat dit betekent voor de wereld van morgen. Je lost het op door online naar video’s over een specifieke technologie te zoeken. Het eerder genoemde voorbeeld blockchain technologie wordt bijvoorbeeld in een groot aantal video’s uitgelegd. Zoek naar een video die past bij de leeftijd en het kennisniveau van je kinderen.  
 

Op steeds jongere leeftijd programmeren

Voorheen was ICT vaak een onderbelicht onderwerp op scholen. Zeker op de basisschool kwam men vaak niet verder dan het bieden van lessen over het maken van een spreekbeurt op de computer. De laatste tijd verandert dit snel. Kinderen leren op steeds jongere leeftijd te programmeren. Dit betekent niet direct dat zij grote stukken code moeten kunnen schrijven. Het gaat spelenderwijs aan de hand van het slepen van elementen naar de juiste plek in een stuk programmeertaal. Dergelijke lessen zijn cruciaal in het voorbereiden van de kinderen op hun toekomst. 
 

Laat demo’s geven over VR en AR

VR en AR zijn afkortingen van respectievelijk virtual reality en augmented reality. Wie denkt dat deze technologieën nauwelijks nog gebruikt worden heeft het mis. Denk bijvoorbeeld aan de handige apps, waarmee je vooraf kunt visualiseren hoe een kleur verf op de wanden in huis staat. We gebruiken ze tegenwoordig allemaal! Het is leuk om een gespecialiseerde partij langs te laten komen voor een demo van deze technieken. Zet de leerlingen een VR bril op en laat hen ervaren hoe deze technologie werkt. De kans dat ze op latere leeftijd met deze technologie te maken krijgen is groot.