Experts vrezen voor kwaliteit onderwijs topsportkinderen

Vanaf 1 januari 2021 kunnen kinderen met topsportstatus op iedere middelbare school een aangepast lesprogramma krijgen. Onderwijsexperts vrezen echter voor de kwaliteit van dit onderwijs. Dit meldt Trouw.

Er zijn in Nederland 29 Topsport Talentscholen waar de 4.000 middelbare scholieren met een topsporttalentstatus terecht kunnen voor passend onderwijs met onder andere vrijstellingen en minder lesuren. Vanaf januari moeten alle middelbare scholen echter dit passende onderwijs kunnen geven, na een motie van VVD-Kamerlid Heerema, die vindt dat kinderen nu soms te ver moeten reizen naar een Topsport Talentschool en dat ouders te weinig keuze hebben in het type onderwijs dat ze hun kind willen laten volgen.

Kwaliteit van het onderwijs

Stichting Loot (Landelijke Organisatie Onderwijs & Topsport) voert sinds vorige week een pilot uit waarin dit passende onderwijs op reguliere middelbare scholen wordt getest, maar de instantie is er niet gerust op. Landelijk Loot-coördinator Tom de Groen geeft aan dat de stichting vreest voor de kwaliteit van het onderwijs van de kinderen die niet naar een Topsport Talentschool gaan. “Op die scholen is een heel team, met jarenlange ervaring, betrokken bij de zorg voor deze leerlingen”, legt hij uit. “Ook worden deze instellingen jaarlijks geauditeerd. Op een gewone school zal de kwaliteit van de begeleiding waarschijnlijk afhangen van één persoon – want voor een enkele scholier wordt niet een heel team opgetuigd – en een controlemechanisme is daar niet.”

Juiste begeleiding

Ondertussen zijn de medewerkers van de Topsport Talentscholen bezorgd dat zij straks niet meer de juiste begeleiding kunnen geven. “Mijn zorg is dat de Topsport Talentscholen minder topsportleerlingen krijgen”, zegt Alex de Lange van Topsport Talentschool OSG Sevenwolden in Heerenveen. “Wat kunnen wij dan nog? Ik kan niet voor drie scholieren dit systeem in stand houden.”

Door: Nationale Onderwijsgids