Normal_examenhal__examens__eindexamen__stoelen__tafeltjes

De Examenbundels worden 40 jaar gebruikt door leerlingen om hen te ondersteunen bij het eindexamen. ThiemeMeulenhoff is de uitgever van de examenbundels. Het jubileum wordt gevierd met een Examenbustour waarmee Tim Hofman op 10 en 11 april langs verschillende scholen gaat. Ook gaat op 15 april de documentaire ‘Blokken, stressen, slagen’ in première. Dit meldt ThiemeMeulenhoff.

40 Jaar geleden stelde docent Jack Wiebenga een Examenbundel samen voor zijn eigen leerlingen. Hij was de eerste die antwoorden en uitwerkingen bij de opgaven gaf. In die tijd was het behoorlijk revolutionair om zomaar de uitkomsten te verklappen. De leerlingen waren er blij mee, omdat ze zich zo goed konden voorbereiden op hun eindexamens. Door collega’s te betrekken en op zoek te gaan naar andere geschikte vakdocenten, lukte het Wiebenga al snel om voor elk vak op iedere schoolniveau een examenbundel te maken. 
 

Boeken en flashcards 

De Examenbundels zijn in de loop der jaren uitgebreid met Samengevat en Examenidioom. Voor het jubileum zijn er ook Examenbundel flashcards gemaakt. Deze flashcards helpen leerlingen leren op een oude, maar tegenwoordig weer populaire, manier.
 

‘Blokken, stressen, slagen’ 

In de documentaire ‘Blokken, stressen, slagen’, die op 15 april wordt gelanceerd, vertelt Jack Wiebenga over de beginperiode van de Examenbundel. Experts als Paul Kirschner (Open Universiteit), Yvonne van Sark (Youngworks) en puberexpert Marina van der Wal laten hun licht schijnen over het verschijnsel eindexamen en de bijbehorende stress, het huidige onderwijslandschap, het verschil tussen digitaal en uit boeken leren en het eigenzinnige puberbrein. Leerlingen en docenten vertellen over hun eigen examen-ervaringen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids