Normal_chinees_taal

Deze week leggen voor het eerst 14 havo-leerlingen schriftelijk examen Chinees af. In totaal doen 196 leerlingen van 16 scholen dit jaar eindexamen Chinees. 80 scholen bieden momenteel het vak Chinees aan. Dit meldt Nuffic.

Regelluwe scholen

Vorig schooljaar konden vwo-leerlingen voor het eerst eindexamen Chinees doen. In het kader van regelluw onderwijs wordt nu een uitzondering gemaakt voor havo-leerlingen van 2 scholen. Op het Wolfert van Borselen in Rotterdam en het Kandinsky College in Nijmegen doen in totaal 14 havisten eindexamen Chinees.
 

Erkenning

“Het is mooi dat nu ook havo-leerlingen eindexamen Chinees kunnen doen. Ze volgen gedurende 5 jaar het vak en dan is het fijn dat ze dit ook op hun cijferlijst kunnen laten zien”, vertelt Jessica Paardekooper, coördinator van het scholennetwerk Chinese Taal en Cultuur bij Nuffic. “Samen met docenten werken we aan het waarborgen van de kwaliteit van het vak en het examen. In het eindexamen moeten leerlingen kunnen aantonen dat zij Chinees kunnen lezen, spreken, luisteren en schrijven. Dat is pittig, maar de leerlingen zijn vaak supergemotiveerd.”
 

Stijging

In 2010 startte het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling SLO een pilot met 9 scholen. In het eerste jaar deden daar 20 kandidaten eindexamen Chinees. Dit aantal groeide de afgelopen jaren behoorlijk, met 68 kandidaten in 2014, 97 in 2016 en 170 vorig jaar.
 
Momenteel bieden 80 scholen Chinees aan als vak. Leerlingen kunnen op 16 scholen eindexamen Chinees doen. Op twee daarvan kan dat dit jaar dus ook op havo-niveau. Andere havo-leerlingen kunnen vooralsnog alleen staatsexamen Chinees doen, net als ieder ander die buiten de middelbare school om examen Chinees wil doen. Nuffic hoopt dat de examens Chinees snel voor alle havisten beschikbaar worden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids