Logo_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

Vandaag is de jaarlijkse eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) weer geopend. Ook dit jaar kunnen de circa 215.000 eindexamenkandidaten voor de 31e keer bij het LAKS terecht met al hun vragen en klachten over de organisatie, inhoud en het niveau van de examens. De teller stond op het moment van schrijven op 474 klachten. Dit meldt het LAKS.

De eerste examens begonnen vandaag om 13.30 uur. Het gaat om vmbo Nederlands, vmbo Engels, havo Natuurkunde en vwo Wiskunde. Op Examenklacht.nl kunnen eindexamenkandidaten met hun klachten terecht. Om 16.00 uur stond de klachtenteller op 474. Nieuw dit jaar is dat scholieren ook positieve feedback kwijt kunnen op de site.
 
Het LAKS heeft dit jaar veel energie gestoken in een vernieuwing van de website. In 2017 is de site een keer gehackt en dit jaar moest ook rekening worden gehouden met de nieuwe AVG privacywetgeving. De nieuwe site moet leerlingen motiveren inhoudelijke kritiek te formuleren. Het LAKS hoopt ook meer opmerkingen over specifieke vragen binnen te krijgen. 
 
Traditiegetrouw registreert het LAKS alle klachten en vragen rondom de verschillende examens in het voortgezet onderwijs, zowel inhoudelijk als organisatorisch met behulp van een eindexamenklachtenteam van ruim acht scholieren. Het LAKS hoopt dat, naast de examenkandidaten havo en vwo, vooral examenkandidaten van het vmbo de scholierenorganisatie weten te vinden. De organisatie heeft nog vrij weinig klachten ontvangen over de digitale examens en praktijkexamens die begin april plaatsvonden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids