Normal_leraar

Na de zomervakantie is het voor scholen en schoolbesturen mogelijk om het nieuwe verplichte lerarenregister uit te testen. Dit register wordt in 2018 ingevoerd, maar scholen kunnen nu alvast proefdraaien. Dat meldt VOS/ABB.

Begin deze maand is namelijk de Wet Beroep leraar en lerarenregister ingegaan. Hierin staan de bekwaamheidseisen voor leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs. Ook moeten zij zich registreren in het nieuwe lerarenregister dat dus volgend jaar ingevoerd wordt. De verplichte registratie heeft als voordeel dat docenten het behoud van hun bekwaamheid kunnen aantonen.

Scholen die meedoen met de test, zogeheten koploperscholen, ervaren het hele proces dat op het verplichte lerarenregister van toepassing is. Eerst is het aanleveren van de basisgegevens nodig, waarbij de Koplopers  persoonlijke begeleiding krijgen. Verder krijgen de docenten onder andere voorlichting. Tot slot vindt de registratie in het register plaats. De gegevens die docenten aanleveren voor de registratie hoeven later niet opnieuw te worden aangeleverd. Koploperscholen weten dus zeker dat hun gegevens op tijd in het lerarenregister staan.

Scholen die zich willen aanmelden voor de test kunnen contact opnemen met DUO, waarna DUO vervolgens de verdere stappen met de school doorloopt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids