Normal_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

Vandaag start de eindexamenperiode voor kandidaten vmbo basis, kader en gemengd. Door het hele land doen leerlingen praktijkexamens, van elektrotechniek tot consumptief-bakken, en digitale examens, van Nederlands tot aardrijkskunde. Klachten over de examens kunnen vanaf vandaag gemeld worden bij Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Dit meldt LAKS.

"Wat elk jaar met de eindexamens opvalt, is dat het LAKS relatief minder klachten ontvangt van examenkandidaten basis, kader, gemengd en theoretisch, terwijl deze leerlingen gezamenlijk meer dan de helft van de examenkandidaten beslaan”, zegt LAKS-bestuurslid Sterre Teunissen, coördinator van de eindexamenklachtenlijn 2017. De klachteninbreng bij het LAKS werd toen gedomineerd door examenkandidaten havo en vwo. 
 
In totaal namen 210.000 kandidaten deel aan de eindexamens. Daarvan deed 10 procent examen in vmbo basis, 14,2 procent in vmbo kader en 28,8 procent in vmbo gemengd/theoretisch. Van de in totaal 203.112 klachten die het LAKS vorige examenperiode ontving, kwam 0,3 procent van kandidaten basis, 1,6 procent van kandidaten kader en 19,3 procent van kandidaten gemengd/theoretisch. Daartegenover kwam 48,7 procent van de klachten van havisten en 31,1 procent van de klachten van vwo-kandidaten.
 
Het LAKS roept docenten, mentoren en examensecretarissen van vmbo-scholen en scholen met een vmbo-afdeling op klagen over de examens veel gangbaarder te maken door betere voorlichting hierover. Bij het LAKS kan geklaagd worden over het examen als geheel, over de voorbereiding van het examen, over het correctievoorschrift, over een specifieke vraag,  over geluidsoverlast en over de organisatie van het examen. Ook is het van belang dat examencommissies van scholen open staan voor klachten van examenkandidaten. Met name klachten over de organisatie rondom examens en geluidsoverlast kunnen door een school sneller worden opgepakt.
 
Vanaf vandaag kunnen examenkandidaten vmbo hun klachten over de examens indienen op www.examenklacht.nl, en op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur bellen naar 020-5244060. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids