Normal_1

Wiam Abdelnour (17) uit Rheden neemt op 1 april tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi in Arnhem afscheid als Koningin van de Jeugd. Zij vroeg een jaar lang aandacht voor kinderrechten in Nederland. Via de sprekerswedstrijd wordt een nieuwe Koning(in) van de Jeugd gekozen. Daarnaast gaan ruim 400 scholieren van verschillende schoolniveaus uit heel Nederland met elkaar in debat over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn. Dit meldt UNICEF.

De Koningin, treedt na een jaar vol gesprekken met politici en bestuurders af. Haar focus lag op het bespreekbaar maken van discriminatie, ook bij politici. “Als je als jongere wordt gediscrimineerd, heb je het gevoel dat je buitenspel wordt gezet. Dat mag niet gebeuren in Nederland”, aldus Wiam. Zo ging zij in gesprek met onder andere Alexander Pechtold, Jesse Klaver en Sander Dekker om jongerenthema’s op de agenda te zetten en debatteerde ze met tieners door heel het land tijdens haar werkbezoeken. Ook speechte ze op diverse bijeenkomsten, onder ander op Kleine Prinsjesdag – aan de vooravond van Prinsjesdag – in de Ridderzaal, tijdens het Kinderrechtenverkiezingsdebat en tijdens politieke partijcongressen. Politici riep ze op om hun verantwoordelijkheid te nemen wat betreft het respecteren van kinderrechten. “Wij gaan straks over jullie pensioenen, neem ons serieus.” 
 
De verkiezing van de nieuwe Koning(in) van de Jeugd vindt plaats tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Via de sprekerswedstrijd wordt de beste en meest bevlogen Koning(in) van de Jeugd gekozen om een jaar lang de jongeren van Nederland een stem te geven. Naast de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd gaan ruim 400 scholieren van verschillende schoolniveaus uit heel Nederland met elkaar in debat over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn, zoals een verbod op vrijwilligerstoerisme met kinderen in het buitenland en de rechten van gevluchte kinderen in opvangcentra in binnen- en buitenland. De acht winnende debatteams gaan op 15 september op Kleine Prinsjesdag in debat met Tweede Kamerleden in de Ridderzaal in Den Haag.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids