Normal_euro_geld_kind_smokkel_handel

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de voorgenomen bezuinigingen in het onderwijs van het kabinet, in aanloop op het plenaire debat hierover in november. Een meerderheid van de Kamer is het niet eens met de op Prinsjesdag gepresenteerde onderwijsbegroting. Ook de Stichting van het Onderwijs (SvhO), een vertegenwoordiging van alle vakbonden en werkgevers in het onderwijs, maakt zich zorgen. In een brief roept de SvhO de Kamer op de bezuinigingen te stoppen. Dit meldt de PO-Raad.

Het kabinet wil 200 miljoen euro extra beschikbaar maken voor het onderwijs, waarvan 55 miljoen voor gelijke kansen in het onderwijs en 145 miljoen voor beter onderwijs, goede arbeidsvoorwaarden voor docenten, cultuur en de onderwijsinspectie. Oppositiepartij stelt echter dat er geen sprake is van een investering omdat er tegelijkertijd sprake is van een ramingsbijstelling van 150 miljoen euro. Ook stijgen de lonen harder dan het budget dat de ministeries hiervoor krijgen wat nog eens een extra korting van 250 miljoen euro betekent. Een meerderheid schaart zich achter D66 en wil dat het kabinet 200 miljoen minder schrapt.

Ook het onderwijsveld is niet te spreken over de onderwijsbegroting. Naast de bezuiniging van zo’n 400 miljoen euro krijgt het funderend onderwijs bovendien jaarlijks 10 miljoen euro minder om onderwijsachterstanden weg te werken. De onderwijsorganisaties verenigd in de SvhO vragen de Tweede Kamer de bezuinigingen terug te draaien omdat anders de hoge ambities voor het onderwijs niet langer haalbaar zijn. Zo schrijft de SvhO: “Onderwijs is van levensbelang voor elk individu, maar ook voor de samenleving en economie. Juist in een tijd waarin we werken aan het bevorderen van gelijke kansen voor alle talenten is het essentieel dat er geïnvesteerd wordt in ons onderwijs, en niet bezuinigd.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids