Normal_pesten23534

De Amsterdamse Mees zat als enige blanke kind op het Waterlant College. De jongen werd zo erg gepest dat hij nu naar een andere school gaat. PvdA-Kamerlid Amma Asante vindt het schandalig en gaat onderzoeken of dit probleem ook landelijk speelt. Dat meldt RTL Nieuws.

De 13-jarige zat in een klas waar verder alleen jongeren zaten die Turks en Marokkaans spreken. Mees werd uitgescholden voor 'kaaskop' en 'kut-Hollander' en zat altijd alleen in de kantine. De vader heeft de jongen na twee maanden van school gehaald door de erg pesterijen. Volgens de vader kon de school Mees geen veilige omgeving bieden. Dit terwijl scholen verplicht zijn om te zorgen voor een veilig schoolklimaat voor alle leerlingen.

Volgens de vader was er op de school begrip voor de keuze om Mees van school te halen. “Dat klinkt wel aardig, maar dat is natuurlijk helemaal niet de juiste instelling van een school”, zegt Asante. “Scholen moeten meteen ingrijpen in zo'n geval. De school is niet proactief geweest.” De PvdA'er stelt dat elk kind zich veilig moet kunnen voelen op school. Volgens haar heeft een school twee belangrijke taken: kinderen opleiden en mede-opvoeden. “Een school is niet alleen een leerffabriek. Als er kinderen gediscrimineerd worden, dan moet een school ingrijpen”, aldus Asante. Het Kamerlid laat weten dat dit eerst een zaak is voor de wethouder van Onderwijs in Amsterdam. Wel gaat Asante onderzoeken of het een landelijk probleem is.

Scholen zijn sinds de invoering van de Wet Veiligheid op school verplicht te zorgen voor een veilig klimaat op school en dus pesten tegen te gaan. In september concludeerde de Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer dat de zogenoemde pestprotocollen die scholen aanhouden niet genoeg effect hebben. Formeel is alles goed geregeld, zegt Kalverboer, maar ondanks dat worden kinderen nog te vaak gepest. Ook maakt de Kinderombudsvrouw zicht zorgen over de grote groep kinderen en jongeren die zich eenzaam voelt. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids