Normal_social_media_twitter_facebook_instagram

Slechts één op de vijf jongeren (20 procent) vertrouwt Facebook zijn of haar persoonsgegevens toe. Ook Google (34 procent) en Twitter (24 procent) scoren laag. Opvallend is dat een meerderheid van de ondervraagde jongeren (59 procent) zijn privégegevens wel veilig acht bij WhatsApp, dat ligt voornamelijk aan de versleuteling van berichten die de app deze zomer heeft ingesteld. Dat blijkt uit onderzoek van JijVandaag, het jongerenpanel van EenVandaag, dat gehouden is onder 1.135 jongeren. Dit meldt EenVandaag. 

Driekwart van de jongeren (75 procent) vindt het een probleem dat WhatsApp gebruikersprofielen gaat doorgeven aan haar eigenaar, Facebook. Op de vraag of ze nu overwegen te stoppen met WhatsApp zegt het merendeel echter ‘nee’. Gebruiksgemak lijkt, op het tweede gezicht, voor jongeren belangrijker te zijn dan privacy.
 
Veiligheid is volgens driekwart van de jongeren (76 procent) belangrijker dan privacy. Mensen met terroristische plannen of sympathieën en criminelen hebben volgens de jongeren dan ook minder recht op privacy – ook als dit betekent dat hun buurtgenoten, families, vrienden en soortgenoten uitgebreider gevolgd moeten worden. 
 
Gratis online diensten zijn nooit gratis: betaal je niet met geld, dan verdient de online dienst geld door de gegevens van gebruikers door te verkopen aan adverteerders. JijVandaag legde de jongeren twee opties voor: of je betaalt een klein beetje voor een online dienst en je gegevens blijven veilig, of de dienst is gratis en je gegevens worden verhandeld. De grootste groep (53 procent) koos voor de mogelijkheid te betalen met geld in plaats van met persoonsgegevens. Dertig procent koos voor het ‘betalen’ met persoonsgegevens.
 
Aan dit onderzoek deden 1.135 jongeren tussen de 12 en 24 jaar mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor vier variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en spreiding over het land. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids