Logo_amsterdam_lok_mundus_college_leesomgeving

Het Mundus College in Amsterdam heeft de Prijs voor de Beste Leesomgeving 2015 gewonnen. De aanmoedigingsprijs ging naar het Greijdanus in Hardenberg. Tientallen leerlingen nomineerden hun schoolmediatheek.

Uitreiking
De mediatheek van het Mundus College heeft het allemaal: een intieme en prettige omgeving in combinatie met een grote collectie boeken èn twee zeer actieve en betrokken mediathecarissen. Zij doen er alles aan om hun leerlingen aan het lezen te krijgen en geven de leescultuur op een eigentijdse manier vorm voor nieuwe groepen Nederlanders. De mediatheek kreeg een plaquette en een boekenpakket t.w.v. € 1.000,00 aangeboden door Boekenopschool.nl.

De aanmoedigingsprijs, mogelijk gemaakt door Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs, ging naar het Greijdanus in Hardenberg. De jury was onder de indruk van de toewijding waarmee hier met lezen wordt omgegaan. Een cheque t.w.v. € 500,00 werd uitgereikt ten behoeve van het verrijken van de leesomgeving.

Lydia Rood, auteur van jeugdboeken zoals Ali’s Oorlog en Survival, was bij de uitreiking aanwezig en onderschreef het belang van een goede leesomgeving.

Leesomgeving
Om jongeren aan het lezen te krijgen, zijn aansprekende boeken nodig, maar een goede leesomgeving is minstens zo belangrijk. Een school die aandacht besteedt aan het ontwerpen en uitvoeren van een echte leesomgeving, waarin leerlingen zich op verschillende manieren kunnen terugtrekken met een boek, bewijst daarmee dat zij lezen van belang acht. Leesbevorderaar Aidan Chambers zegt hierover het volgende: ‘Je kunt pas in een verhaal opgaan als je de juiste houding hebt, als je je volledig concentreert en alle aandacht aan het boek geeft. De ervaring leert dat alle kinderen dat gemakkelijker doen als er in de school ruimtes zijn waar alleen maar gelezen wordt.’

Over de Prijs van de Beste Leesomgeving
Om scholen aan te moedigen voor hun leerlingen een echte leesomgeving in te richten, schrijven Stichting Lezen en Passionate Bulkboek ieder jaar een wedstrijd voor de beste leesomgeving uit. Leerlingen nomineerden de leesomgeving of mediatheek op school door een foto in te sturen. De bijbehorende mediathecarissen dienden de inzending te verrijken met een inhoudelijke onderbouwing van hun leesbeleid. Een deskundige jury nomineerde drie mediatheken en koos de winnaars. De jury bestond uit Joke Boonstra (mediathecaris CSG Augustinus - winnaar Prijs voor de Beste Leesomgeving 2014 - en vicevoorzitter van de Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs), Rob Bonneur (architect bij In Vorm Architecten) en Ferdy Vermeulen (accountmanager bij NBD Biblion).