SLO

SLO, het Nationaal expertisecentum leerplanontwikkeling, heeft onlangs het rapport Informatica in de bovenbouw havo/vwo: naar een aantrekkelijk en actueel onderwijs in informatica uitgebracht. In dit rapport adviseert SLO de staatssecretaris over de vraag hoe het vak informatica een meer aantrekkelijk en actueel karakter kan krijgen. In het rapport adviseert SLO het huidige examenprogramma te vernieuwen.

Het nieuwe examenprogramma moet aantrekkelijk zijn voor leerlingen van alle profielen, voor jongens én voor meisjes. Ook zou het nieuwe examenprogramma verschil moeten maken tussen havo en vwo. SLO suggereert daarom een examenprogramma te maken met basisstof die alle leerlingen moeten beheersen en een aantal eindtermen waaruit leerlingen een keuze kunnen maken. 
 
Een ander advies van SLO is om het vak informatica ook in de toekomst met een schoolexamen af te sluiten, juist om de differentiatie in het programma mogelijk te maken. Een centraal examen voor informatica is dus niet aan de orde.
 
Het ministerie van OCW heeft naar aanleiding van het rapport SLO gevraagd een vernieuwingscommissie in te stellen. Deze wordt nog voor de zomervakantie ingesteld. Zodra de samenstelling van de commissie en de planning van de werkzaamheden van de commissie bekend volgt daarover een bericht.
 
Bekijk hier het adviesrapport (PDF).