NOG Onderwijsnieuws

Normal_three-women-working-on-allotment-2023-11-27-05-15-21-utc

Kindcentrum De Vonder opent wondertuin naar een idee van de leerlingen zelf


Kindcentrum De Vonder in Riel heeft een ‘wondertuin’. De kinderen kwamen zelf met dit idee. Daar was de schooldirecteur het wel mee eens, want ‘onderwijs is meer dan taal en rekenen’. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Normal_caribisch_nederland__school__onderwijs__leerling__krijt__schrijven

Onderwijs nog belangrijker in samenwerking met Caribisch Nederland


Achttien onderwijs- en kennisinstellingen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland gaan hun samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en wetenschap verder opbouwen en intensiveren. Zo willen ze onder andere gezamenlijk onderwijsprogramma’s gaan ontwikkelen. De bijzondere samenwerking is het resultaat van de kennismissie a...

Normal_young-woman-reading-a-speech-2023-11-27-05-23-52-utc

Student ROC van Twente wint prijs met gedicht voor vrijheidsherdenking


Isabel de Wijngaert, student aan de opleiding Acteur van de Podiumacademie van ROC van Twente, heeft lovende reacties ontvangen voor haar ontroerende gedicht dat ze heeft ingezonden voor de gedichtenwedstrijd van Stichting ‘In vrijheid Herdenken Almelo’. Haar inzending, een gedicht over haar overgrootvader, zit vol persoonlijke emoties en famili...

Normal_aandacht_voor_zelfdoding

BUas wil dat andere scholen meer aandacht geven aan zelfdoding


‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’. Dat staat op de 113 plaquette die Jorrit Snijder (voorzitter van het college van bestuur bij Breda University of Applied Sciences), samen met Arjen van Drunen (wethouder bij de gemeente Breda), Aranka ter Avest (student, MR lid) en Sam de Vries (student, lid van herendispuut Palto) op dinsdag 16 ap...

Normal_outdoor-swimming-pool-surrounded-by-trees-recreat-2023-11-27-05-21-31-utc

Zwemscholen komen zelf met oplossingen om lange wachtlijsten te doorstaan


Voor zwemdiploma A zijn de wachttijden in Drenthe niet meer een aantal maanden. Inmiddels moet je een jaar lang wachten voordat je kind op zwemles zit. Dat meldt RTV Drenthe. 

Normal_pexels-freestockpro-2781814

Nieuwe brugklassers ontvangen warm welkom van Rotterdams kledingmerk


De overgang van de basisschool naar de middelbare school kan voor sommige jongeren een prijzige zijn. Het aanschaffen van lesboeken, een rekenmachine en een goede rugzak kost natuurlijk ook wel het een en ander. Het Rotterdamse kledingmerk Banlieue heeft daarom besloten om aanstaande middelbare scholieren een steuntje in de rug te geven, aldus PZC.

Normal_young-female-freelancer-working-indoors-in-the-off-2023-11-27-05-27-27-utc

Hoger onderwijs weet nog altijd niet goed om te gaan met persvrijheid


Een artikel van het universiteitsblad van de TU Delft werd deze week na veel bombarie van de website gehaald. Zo blijkt maar weer dat in het hoger onderwijs de persvrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat meldt het NRC.

Normal_people-3313748_1280

Diverse Apeldoornse scholen hebben Koningsspelen afgelast


Een aantal basisscholen in Apeldoorn hebben ervoor gekozen om de Koningsspelen niet te organiseren op de gebruikelijke datum van 26 april. Er zijn namelijk een aantal van deze scholen die de spelen op 19 april gaan organiseren. Maar het naderende slechte weer lijkt roet in het eten te gooien, aldus Samen 1 De Lokale Omroep van Apeldoorn.

Normal_the-facade-of-a-brick-building-with-wooden-door-2023-11-27-05-02-27-utc

Door huisjesmelkers weggepeste studenten moeten zich melden


Studenten die worden bedreigd of weggepest door hun huurbazen, in Groningen gebeurt dat nog best vaak. Deze zogenoemde huisjesmelkers moeten, als het aan wethouder Rik van Niejenhuis van Wonen ligt, harder aangepakt worden. Dat mag volgens Van Niejenhuis best op een ‘barbaarse’ manier. Dat meldt OOG TV.

Normal_pexels-mary-taylor-5896916

Navigatiesystemen voor schoolzones landelijk uitgebreid


Scholen en gemeenten zijn druk bezig met het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom scholen. Aan het begin en einde van een schooldag is het namelijk erg druk in de schoolzones. Rijkswaterstaat lijkt inmiddels de perfecte oplossing te hebben gevonden. Deze oplossing is gerealiseerd in de vorm van een app, aldus PO Raad.

Normal_woman-auto-mechanic-repairing-vehicle-in-car-repai-2023-11-27-05-31-10-utc

Noorderpoort en Innovam verbeteren door samenwerking de schadeherstelopleiding


Noorderpoort en Innovam hebben deze week hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. De mbo-instelling en Innovam kunnen op deze manier de schadeherstelopleiding van Noord-Nederland nog meer verbeteren. Dat meldt het Noorderpoort.

Normal_pexels-guvluck-710374-1546985

Studenten zijn voorlopig nog niet van ov-boetes af


De verwachting is dat vervoersbedrijven in 2025 een verlopen ov-kaart van een student zelf kunnen blokkeren. Dat betekent dat alle studenten die tot 2025 gebruikmaken van een illegale reispas een boete riskeren. Hier waarschuwt demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf voor, aldus Hoger Onderwijs Persbureau.

Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Nederlandse scholen scoren een dikke onvoldoende bij de Onderwijsinspectie


Zo’n 20 procent van de onderzochte Nederlandse scholen heeft van de Onderwijsinspectie vorig jaar een slecht cijfer gekregen. De nieuwste Staat van het Onderwijs laat dit zien. De basisvaardigheden onder leerlingen en studenten zijn nog steeds ondermaats. Dat meldt De Limburger.

Normal_leerlingenvervoer

Leerlingenvervoer Westerkwartier scoort hoge cijfers bij klantonderzoek


Ouders van kinderen die te maken hebben met het leerlingenvervoer in de gemeente Westerkwartier (Drenthe) zijn daarover erg tevreden. Het leerlingenvervoer krijgt een dikke voldoende met een 8,2 van de ouders. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Logo_rovc_logo_-_2024

Vanwege de vergrijzing staat de technische branche onder druk


Het toenemende aandeel van oudere leeftijdsgroepen in Nederland is pijnlijk voelbaar in de techniek. Bijna de helft (44 procent) van de technische bedrijven maakt zich zorgen over de vergrijzing van hun personeelsbestand. Meer dan één op de drie (36 procent) organisaties kwalificeert de vergrijzing van personeel zelfs als de meest impactvolle on...

Normal_rss_entry-423688

Onderwijsminister Dijkgraaf moet ingrijpen bij bestuur TU Delft na censuur artikel


FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eig...

NOG Blog

Het leven is geen cijfer

Normal_pascal_cuijpers

Overal waar cijfers worden gehanteerd, zal ook de druk toenemen. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld de druk om meer effectiviteit te creëren, om sneller te worden, om hogere doelen na te streven en om rijker te worden. Hierdoor proberen we te voldoen aan onze eigen maatstaven of aan die van anderen. Dit kan er na verloop van tijd voor zorgen dat het...

NOG Ingezonden artikelen

NOG Ingezonden blogs

NOG Interview

Uniek krantenproject voor leerlingen in Limburg: ‘Uiteindelijk gaan de leerlingen ook zelf over het nieuws schrijven’

Normal_project_heerlen_noord_2335


De Limburger is er stiekem al een tijdje mee bezig: een krantenproject speciaal voor leerlingen uit de laatste groepen van de basisschool en voor eerste-en tweedejaars vmbo...

NOG Topvacatures

NOG Video