Normal_geld

Hoogleraar Dynamica, Structuur en Vorming van de Melkweg Amina Helmi ontvangt in oktober de Spinozapremie. Dit maakte NWO-voorzitter Stan Gielen vandaag, vrijdag 21 juni, in Amsterdam bekend. Naast de RUG-sterrenkundige ontvangen prof. dr. Bas van Bavel, prof. dr. Yvette van Kooyk, en prof. dr. ir. Ronald Hanson de Spinozapremie, en prof. dr. Andrea Evers en prof. dr. Jack Pronk de Stevinpremie. De onderzoekers ontvangen de premies voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk. De nieuwe rector magnificus van de RUG, Cisca Wijmenga, ontving zelf in 2015 de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap, en weet goed wat dit betekent: "Weer een geweldige dag voor de universiteit! Amina Helmi is een uitstekende astronoom en het winnen van de Spinoza is een welverdiend eerbetoon aan het geweldige en inspirerende werk van haar en haar onderzoeksteam." Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

De Spinozapremie is de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, en vernoemd naar de 17e eeuwse filosoof, wiskundige en politiek denker Baruch Spinoza. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting. De wetenschappers krijgen de volledige vrijheid om hun onderwerp te kiezen en daar andere onderzoekers bij te betrekken.
 

Galactische archeologie

Prof. dr. Amina Helmi is hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is een van de grondleggers van de zogeheten galactische archeologie: de reconstructie van de geschiedenis van sterrenstelsels aan de hand van huidige posities, bewegingen en samenstelling van sterren. Met haar theorieën, modellen en experimenten heeft ze onze kennis over vorm, structuur en geschiedenis van de Melkweg en nabijgelegen sterrenstelsels sterk vergroot. Helmi's visie en leiderschap waren cruciaal voor de realisatie van de Europese ruimtetelescoop Gaia, die sinds 2013 de beweging en samenstelling van meer dan een miljard individuele sterren bestudeert.
 
Helmi: "Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van onze eigen Melkweg. Dankzij Gaia lijkt het net alsof we ineens een bril hebben opgezet en alles veel scherper zien. We hebben onlangs ontdekt dat de Melkweg tien miljard jaar geleden een groot stelsel heeft opgeslokt. Maar wat gebeurde er daarvoor? Hoe zag de Melkweg er toen uit? Wat voor processen waren toen belangrijk? Uiteindelijk wil ik de volledige stamboom van de Melkweg kunnen samenstellen."
 
Door: Nationale Onderwijsgids