Normal_rss_entry-149369

De Nederlandse universiteiten hebben op korte termijn een half miljard euro nodig om "urgente knelpunten'' in het hoger onderwijs aan te pakken. Dat zegt Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten VSNU, tegen het FD. Maar bij het ministerie van Onderwijs krijgen de universiteiten nul op het rekest.

Het kabinet zou volgens Duisenberg hiervoor het geld dat de afschaffing van de basisbeurs oplevert sneller moeten vrijmaken. Daarnaast gaan universiteiten, om de problemen aan te pakken, meer gezamenlijk investeren. "Het is van groot belang voor de toekomst van ons land dat we fors investeren in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Omdat de nood hoog is zetten we zelf op korte termijn al stappen'', aldus de VSNU-voorzitter.

De kwaliteit van onderzoek en onderwijs staan volgens de koepelorganisatie onder druk door een gebrek aan financiële middelen, terwijl er steeds meer studenten bij komen.

Maar de universiteiten moeten het doen met het bedrag dat is afgesproken, vindt het ministerie van Onderwijs. Het geld van de geschrapte basisbeurs moet immers "eerst vrijkomen voor je het kunt investeren, daar zijn we altijd helder in geweest. Zo werkt dat.'' Het blijft dus bij "190 miljoen euro dit jaar. Dat loopt de komende jaren verder op.''

Door: ANP