Normal_download__1_

Studente Milou Deelen (21) heeft gisteren in een filmpje op Facebook scherpe kritiek geuit op de manier waarop de Groningse studentenvereniging Vindicat met vrouwen omgaat. Op Internationale Vrouwendag wilde ze aandacht vragen voor de vrouwonvriendelijkheid binnen de studentenvereniging. Dit melden Het Parool en RTV Noord.

In het filmpje deelt Deelen haar ervaringen met de vrouwonvriendelijke bejegeningen van Vindicat. In de begeleidende tekst op Facebook schrijft ze dat ze sinds haar lidmaarschap anderhalf jaar geleden regelmatig werd uitgemaakt voor hoer, slet, of laag wijf. Ook was ze het lijdend voorwerp van een lied dat jaarlijks door tientallen jongens wordt gezongen over ’het laagste meisje van het jaar’. Sommige medestudenten vonden dat ze erom zou moeten lachen, anderen snapten dat ze zich vernederd en gekwetst voelde. Maar tot nu toe werd er niets mee gedaan.
 
Bestuurslid van Vindicat Fleur Ponne noemt de video van Deelen “moedig en dapper”. Ze geeft aan dat Vindicat samen met Deelen wil kijken naar manieren “om deze omgangsvorm binnen de vereniging uit te bannen”. Dit ligt in lijn met eerdere afspraken die Vindicat gemaakt heeft omde waarden en normen van de eigen cultuur te evalueren. Deze kritische zelfreflectie is in overleg met Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool overeengekomen naar aanleiding van de incidenten die tijdens de introductieperiode hebben plaatsgevonden bij Vindicat.  
 
Deelen is nog steeds lid van Vindicat. Ze benadrukt dat er ook goede kanten aan de studentenvereniging zitten. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids