Normal_universiteit_van_amsterdam_uva

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat de kosten van de schade aan het Maagdenhuis en Bungehuis claimen bij de verzekering. Gisteren werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de Kamer minister Bussemaker van Onderwijs oproept om met de UvA in gesprek te gaan om te kosten te verhalen op de bezetters. Het College van Bestuur van de universiteit denkt dat vrijwel onmogelijk is om degenen op te sporen die verantwoordelijk zijn voor de vernieling. Dat meldt de UvA.

De Tweede Kamer wil met de motie voorkomen dat de kosten van de bezetting met belastinggeld betaald wordt. “De UvA heeft een uitgebreide gevarenverzekering en is voornemens om de gehele schadelast ten gevolgde van de bezetting van het Maandenhuis en Bungehuis als claim in te dienen bij de verzekeraar”, aldus de universiteit. Het College van Bestuur heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling, maar niet tegen individuen of groepen. Volgens de universiteit zullen de kosten om te proberen de veroorzakers op te sporen te hoog zijn. De exacte omvang van de schade wordt nog in kaart gebracht. Kort na de bezetting werd de schade geschat op een half miljoen euro.

Als gevolg van de bezetting worden de financiën van de UvA doorgelicht. Femke Halsema is als voorzitter voorgedragen voor de commissie die deze financiën moet bekijken. Halsema wordt hierin bijgestaan door academici, waaronder universitair hoofddocent Dick Schuiling en financieel expert Victor Eiff. De taak van de commissie is om de financiële situatie binnen de universiteit te analyseren van de afgelopen twintig jaar. Ook wordt gekeken hoe de financiën in de toekomst het beste geregeld kunnen worden. Vandaag wordt er over de kandidaten gestemd.

© Nationale Onderwijsgids