Normal_bus

Het taxivervoer voor leerlingen in het speciaal onderwijs kost een gemeente jaarlijks gemiddeld 3.000 euro per kind. Om daarop te besparen hebben inmiddels 16 gemeenten de hulp van De Reiskoffer ingeroepen. Dit meldt De Gelderlander.

De Reiskoffer is in 2015 gelanceerd als pilot in de gemeente Arnhem. Het project, waarin onder andere de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen participeerde, wilde onderzoeken in hoeverre apps en vrijwilligers mensen kunnen helpen die het lastig vinden om zelfstandig te reizen. Deelnemers, waaronder bijvoorbeeld leerlingen in het speciaal onderwijs, krijgen hiervoor een hulpmiddel aangeboden die hen kan helpen om alleen met het openbaar vervoer te reizen.
 
Voor het project zijn drie hulpmiddelen ontwikkeld. De GoOV-app met callcentre is een app voor de smartphone, die de reiziger van deur tot deur begeleidt met actuele ov-informatie. Met de GPS-tracker Buzz Buddy kunnen ouders en begeleiders de route van de reiziger volgen. Bij beide middelen kan de reiziger een hulplijn inschakelen. Tenslotte krijgt de reiziger met 'Samen Reizen Met..' een persoonlijke reisassistent die hem begeleidt.
 
Inmiddels kunnen leerlingen van het speciaal onderwijs in zestien verschillende gemeenten gebruik maken van De Reiskoffer, waarvan twaalf in de provincie Gelderland.
 
Door: Nationale Onderwijsgids