Normal_gebarentaal_doof_slechthorend_speciaal_onderwijs

Kinderen met communicatief meervoudige beperkingen komen samen met hun familie, vriendjes en vriendinnetjes op 1 november 2017 naar het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard. Er komen ook professionals die meer willen weten over het inzetten van communicatiehulpmiddelen bij het voorlezen. Daniëlle Golsteijn en Angela van Kruisbergen gaan voorlezen uit het Milo en Lana prentenboek Kijk eens naar mijn familie. Dat meldt Stichting Milo.

Oktober is wereldwijd de maand waarin aandacht wordt gevraagd voor mensen die Ondersteunde Communicatie (OC) nodig hebben om hun stem te laten horen. Daarom organiseert Stichting Milo voorleesbijeenkomsten in verschillende regio’s in Nederland.

Voor alle kinderen geldt dat hun taalverwerving profiteert van interactief voorlezen, van het samen (her)beleven van een verhaal. Dat doe je door het voorleesverhaal te koppelen aan ervaringen van de kinderen, bijvoorbeeld samen schminken voor de spiegel. Bij kinderen die niet praten, motorisch en/of verstandelijk beperkt zijn, is passende ondersteuning nodig van de communicatie, zoals (voel)gebaren, foto’s, films, pictogrammen en spraakcomputers.

De naam en filosofie van Stichting Milo zijn geïnspireerd door Norton Juster’s kinderboek The Phantom Tollbooth. Dit boek gaat over de avonturen van de kleine Milo. Tijdens een avontuurlijke dwaaltocht moet hij allerlei taal- en rekenkundige opdrachten oplossen. Al doende verwerft hij de kennis en wijsheid om de juiste beslissingen te treffen en oplossingen te kiezen.

Stichting Milo is een zelfstandig behandelcentrum voor mensen met communicatief meervoudige beperkingen. Milo heeft als doel het ontwikkelen, uitvoeren, leveren en garanderen van continuïteit van kennis, cliëntgerichte en cliënt-ondersteunende zorg en dienstverlening op het gebied van OC. De diensten worden aanvullend georganiseerd en ondersteunend in samenwerking met alle betrokkenen in zorg en onderwijs. Deze werkwijze zorgt ervoor dat specialistische kennis bijeen wordt gebracht, verder ontwikkeld kan worden en beter toegankelijk wordt gemaakt.

De dvd-versie van het prentenboek Kijk eens naar mijn familie is te vinden op ikbenmilo.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over interactief en ondersteund voorlezen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids