Normal_normal_peuter_kind_ogen

Het VN-Kinderrechtencomité doet meer dan 60 aanbevelingen aan de Nederlandse overheid. Er zijn onder andere zorgen over de rechten van kinderen ten gevolge van de decentralisatie van de jeugdhulp en de invoering van Passend Onderwijs. Dat blijkt uit de rapportage die vandaag is verschenen van het VN-Kinderrechtencomité. Kinderombudsman Marc Dullaert onderschrijft de aanbevelingen van het comité. Dat meldt De Kinderombudsman.

Het Kinderrechtencomité maakt zich zorgen over de gevolgen van de decentralisatie van de jeugdzorg. Sinds 1 januari zijn in Nederland de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Het comité wijst op de ongelijkheid die decentralisatie tussen de gemeenten teweeg kan brengen in de toegang tot zorg voor kinderen en jongeren. Ook kan de enorme tijdsdruk waaronder de decentralisatie is ingevoerd effect hebben gehad op de kwaliteit van de jeugdhulp en de tijdige beschikbaarheid daarvan in de gemeente.

Het VN-kinderrechtenorgaan maakt zich eveneens zorgen over de uitvoering van de wet Passend Onderwijs en de problemen met persoonsgebonden budgetten en de gevolgen daarvoor voor kwetsbare kinderen en jongeren. Ook signaleert het comité dat het aantal kinderen die opgroeien in armoede de afgelopen jaren is gestegen. Het comité benadrukt dat er specifiek armoedebeleid gericht op kinderen in armoede door gemeentes moet worden ontwikkeld. Het kinderrechtenorgaan zegt zich ook zorgen te maken over het grote aantal gerapporteerde gevallen van twaalfjarige kinderen die werken in de horeca en agrarische sector.

Het rapport benadrukt eveneens dat ten allen tijde het belang van het kind in wet- en regelgeving leidend moet zijn. Zij benadrukt met name dat het belang van het kind centraal moet komen te staan in gerechtelijke en bestuurlijke procedures, in het bijzonder in asielzaken. Ook stelt zij dat wetten en beleid die gevolgen hebben voor kinderen en jongeren dat bij de totstandkoming daarvan kinderen en jongeren geconsulteerd moeten worden. 

© Nationale Onderwijsgids