Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

De Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven is vanaf vandaag een Fairtrade School. De gemeente De Bilt kreeg deze titel al eerder en sindsdien deed de school er ook alles aan om dezelfde titel te krijgen. Nu dat is gelukt, kan het een bijdrage leveren aan de ‘fairtrade’ gemeente. Dat meldt het AD.

Om scholengemeenschap De Werkplaats een Fairtrade school te laten worden, werden er allereerst al fairtradeproducten ingevoerd, zoals koffie, thee, koekjes en suiker. Maar ook in het onderwijs moesten stappen worden gemaakt, zegt Jos Heuer, directeur bedrijfsvoering bij De Werkplaats Kindergemeenschap. Volgens hem is die stap moeilijker omdat er mensen voor nodig zijn die zich daar voor willen inzetten. Gelukkig was een van de leerkrachten daartoe bereid.

Leerlingen uit het tweede jaar krijgen inmiddels lessen die besteed worden aan fairtrade. Derdeklassers van het vmbo krijgen zelfs speciale economielessen over fairtrade, waarbij ze onder andere bezig gaan met een Jong Ondernemen-project. “De leerlingen moeten daarin handelen in fairtradespullen”, aldus Heuer.

Niet alleen het verkopen van producten staat op het spel, ook moeten de leerlingen tijdens deze lessen een ondernemingsplan bedenken, reclame maken, een begroting opstellen en de administratie bijhouden. De meeste leerlingen zijn zich goed bewust van hoe de fairtrade producten die ze verkopen gemaakt zijn. Ze willen dan ook graag dat die mensen er een eerlijke prijs voor krijgen. Bovendien geeft dat de leerlingen zelf een fijner gevoel. Het geld dat met deze producten wordt opgehaald door de leerlingen van De Werkplaats gaat uiteindelijk naar een goed doel.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids