Logo_erasmus_mc_logo

Het Erasmus MC gaat de komende 5 jaar samen met diverse partners waaronder Stichting Technasium onderzoeken hoe we in Nederland beter voorbereid kunnen zijn op infectieziekten overgedragen door insecten, zoals muggen. NWO en verschillende publieke organisaties hebben in totaal 10 miljoen euro toegekend aan een uniek, multidisciplinair onderzoeksvoorstel, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van Citizen Science. Technasiumleerlingen gaan als ‘citizen scientists’ onder andere meehelpen bij het verzamelen van onderzoeksdata. Dit meldt Stichting Technasium.

One Health

Het onderzoeksvoorstel is afkomstig van het Netherlands Centre for One Health (NCOH) en diverse partners zoals Stichting Technasium. Het NCOH is een samenwerking van 9 academische onderzoeksinstituten dat inspeelt op het thema One Health. Professor Marion Koopmans, viroloog Erasmus MC en een van de wetenschappelijk directeuren van het Netherlands Centre for One Health: “Grote ziekte-uitbraken zijn gelukkig vrij zeldzaam. Maar áls het gebeurt, gaan we vanaf dat moment pas onderzoek doen, waarmee we achter de feiten aanlopen. Door de veranderende wereld moeten we er rekening mee houden dat infectieziekte-uitbraken vaker voor gaan komen, ook in Europa. Daarom gaan wij de krachten bundelen. En omdat de gezondheid van mensen, dieren en omgeving met elkaar samenhangt, doen we dat met partners uit verschillende disciplines in een zogenaamde One Health-aanpak. Samen beter voorbereid op de toekomst”.
 

Weersverwachting voor risico op uitbraken

Het onderzoek zal zich met name richten op infectieziekten die overgebracht worden door insecten, zoals muggen. Door de klimaatverandering komen exotische muggensoorten hier steeds vaker voor. Maar ook de huis-tuin-en-keukenmug kan (tropische) virussen overbrengen als de omstandigheden daarvoor geschikt zijn. Uitbraken kunnen ontstaan door een samenspel van factoren. Onderzocht wordt hoe de veranderingen in het klimaat, watermanagement, landbouwmethoden en welke importrisico’s het risico op een virusuitbraak in Nederland verhogen. 
 

Leerlingen worden citizen scientists

Voor een ‘uitbraakverwachting’ is veel data nodig. In het onderzoek werken daarom wetenschappelijke instanties samen en wordt gebruikgemaakt van onderzoeksresultaten van zogenaamde Citizen Science-projecten: initiatieven waarbij burgers, maar ook middelbare scholieren betrokken zijn. Leerlingen van het Technasium leveren bijvoorbeeld onderzoeksgegevens aan van vogels, muggen en water. Ze maken daarbij gebruik van reis-apps zoals ‘GGD reist mee’ en de ZIeKA-monitor. Om als ‘citizen scientists’ bij te dragen aan het One Health onderzoek worden de technasiumleerlingen toegerust met de benodigde wetenschappelijke vaardigheden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids