Normal_ipad_tablet_kinderen

Het is onvoorstelbaar dat de rol van technologie in het onderwijs afneemt. We moeten daarom in het onderwijsdomein anticiperen op een technologie-gedreven toekomst, ons onderwijsstelsel voorbereiden op een permanente leerfunctie en meer lessen trekken uit het verleden. Dit blijkt uit het rapport ‘Het Eeuwige Leren. Over Leren, Technologie en de Toekomst’ van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Het eerste exemplaar is tijdens het Toekomstfestival in het NEMO in Amsterdam overhandigd aan secretaris-generaal Marjan Hammersma van het van het ministerie van onderwijs. Dit meldt STT.

Lessen uit verleden 

De geschiedenis van EduTech, ofwel onderwijstechnologie, kent een aantal duidelijke trends. De introductie van technologie in het onderwijsdomein gaat niet zo snel als men hoopt. De introductie gebeurt vaak gefragmenteerd en bij de implementatie is vaak gebrek aan middelen en ondersteunende programma’s. Bovendien is de technologie niet altijd klaar voor gebruik. Het effect van technologie is dan ook minder dramatisch dan verwacht.

Wat opvalt is dat de introductie van nieuwe technologie over het algemeen niet voortkomt uit een vraag van de gebruikers, zoals docenten, leerlingen, ouders of scholen maar wordt gedreven vanuit politici, bestuurders en technologiebedrijven.

Toekomstbeeld: persoonlijke digitale onderwijsassistenten

Respondenten uit het onderzoek verwachten op korte termijn veel veranderingen in de manier waarop we leren, wat we leren, wanneer we leren en waar we leren. Zo denken ze dat we voor 2030 persoonlijke digitale assistenten hebben die ons langdurig begeleiden en helpen leren. Leerlingen spenderen dan meer tijd online dan offline. We gebruiken geen papieren lesmateriaal meer, programmeren wordt in het lager en middelbaar onderwijs een standaardvak en persoonlijke data, over ons slaapritme, dieet en leven, wordt meegenomen in leeranalyses. Driekwart denkt dat technologische ontwikkelingen in 2040 een positieve invloed zullen hebben op het menselijke vermogen om te leren.

De deelnemers aan het onderzoek voorzien echter ook doemscenario’s waarin EduTech leidt tot onpersoonlijk en niet-sociaal onderwijs, een te grote afhankelijkheid van technologie, het verlies van basisvaardigheden, een negatieve gezondheidsimpact en onderwijstechnologie die mensen juist buiten sluit. Het rapport van STT pleit ervoor om de mens niet als machine te behandelen. EduTech moet daarom maatschappelijk en pedagogisch verantwoord geprogrammeerd worden.

Download het STT-rapport Het Eeuwige Leren of kijk op https://stt.nl om het rapport te bestellen

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids