Normal_renovations

Op drie locaties in de stad verrijzen nieuwe onderwijsgebouwen voor het (voortgezet) speciaal onderwijs. Dat is de gemeente overeengekomen met het bestuur van De Onderwijsspecialisten. Ook zal er worden geïnvesteerd in de renovatie van bestaande locaties en de komst van een aantal gymzalen. Dat is de uitkomst van overleg tussen de gemeente en De Onderwijsspecialisten dat begin dit jaar is gestart toen duidelijk werd dat geplande nieuwbouw op Schuytgraaf niet meer doorging. In totaal gaat het om een investering van ruim 36 miljoen euro. Dat is ongeveer 6,5 miljoen lager dan in 2013 werd becijferd.

Nieuwbouw komt er in ieder geval voor Het Prisma aan de Heijenoordseweg. Dat pand is zodanig verouderd dat renovatie niet opweegt tegen nieuwbouw. De vervangende nieuwbouw zal in de directe omgeving van het huidige schoolgebouw komen. Ook het pand van De Ommezwaai aan de Doorwerthlaan is zodanig verouderd dat renovatie niet opweegt tegen nieuwbouw. Hier wordt gekozen voor vervangende nieuwbouw op de locatie Bethaniënstraat naast het Briant College. Deze twee nieuwbouwprojecten hebben prioriteit. Als alles volgens planning verloopt, kan in 2017 met de bouw worden gestart.
 
Briant College op één plek
De wens om het Briant College op één locatie te kunnen huisvesten wordt ook gehonoreerd. Daarvoor is het wel nodig dat het huidige gebouw aan de Bethaniënstraat wordt aangepast en er aanvullende nieuwbouw komt. Om kinderen van zowel het Briant College als De Ommezwaai goed te kunnen laten sporten wordt voorgesteld om bij de Bethaniënstraat een sporthal te bouwen met drie gymzalen 
 
Renovatie Mariëndael
De 'tijdelijke' locatie aan de Middachtensingel voor Mariëndael wordt gerenoveerd zodat het Mariëndael zich er structureel kan vestigen. Nu de plannen voor gezamenlijke nieuwbouw van Mariëndael en Het Prisma van de baan zijn, blijkt de beste oplossing het tijdelijke karakter om te zetten naar structurele huisvesting. Tevens wordt voorgesteld om tegenover de school een sporthal met eveneens drie gymzalen te bouwen. 
 
Goede samenwerking
Hennie Loeffen, bestuurder bij De Onderwijsspecialisten is blij dat deze definitieve plannen nu zijn vastgesteld: "Wij zijn blij voor de leerlingen in het so en vso dat we nu echt over kunnen gaan tot de realisering van goede schoolgebouwen, daar hebben deze leerlingen nu onderhand echt wel recht op. De plannen zijn in goede samenwerking tussen het schoolbestuur en de gemeente tot stand gekomen en ten opzichte van de eerdere plannen worden een aantal bestaande gebouwen hergebruikt en zijn de kosten fors naar beneden gebracht."
 
Ook onderwijswethouder Ron König is verheugd over de uitkomsten: "Dit is vooral goed nieuws voor de kinderen in Arnhem die speciaal onderwijs volgen. Er liggen nu haalbare en concrete plannen voor goede en gezonde huisvesting. Nu is het zaak dat we deze plannen gaan realiseren."
 
Kentalis
Naast De Onderwijsspecialisten is in Arnhem ook Kentalis aanbieder van speciaal onderwijs. Ook met hen zijn gesprekken gaande over de bestaande huisvesting. Met hen is nog geen definitieve overeenstemming bereikt. De gemeente hoopt daar deze zomer overeenstemming over te bereiken.