'Mbo-studenten moeten speciale meldapp krijgen voor stagediscriminatie'

CDA en GroenLinks willen dat mbo-studenten die gediscrimineerd worden bij het solliciteren naar een stageplek dit via een speciale app moeten kunnen doorgeven. Zo willen ze de meldingsdrempel verlagen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Tot nu toe worden er niet veel meldingen gedaan van stagediscriminatie bij het landelijke meldpunt, terwijl uit onderzoek blijkt dat dit een groot probleem vormt. Afgelopen schooljaar zijn er 62 gevallen gemeld. 
GroenLinks denkt dat het lage aantal meldingen te maken heeft met ‘aangifteverlegenheid’.  Mbo-studenten denken dat er niks gebeurt met een melding of dat de afhandeling te lang duurt. Ook zijn er teveel meldpunten.
 
Daarom moet er een meldapp komen, waarin mbo-studenten gemakkelijk en op een laagdrempelige manier stagediscriminatie kunnen melden. Deze app moet samen met mbo’ers ontwikkeld worden om te zorgen dat van zo’n app wel gebruik wordt gemaakt Ook zouden in de app tips voor het solliciteren naar een stageplek te vinden kunnen zijn.
 
Daarnaast zouden mbo-instellingen meldingen via de app moeten gaan registreren, vinden GroenLinks en CDA. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kan de klachten bundelen en analyseren, en bij discriminatie de licentie van een leerbedrijf intrekken. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids