Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

Woensdag 8 november starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de kinderopvang. Bij aanvang van het overleg overhandigen zo'n 20 kinderopvangmedewerkers de inzet voor een nieuwe cao aan de werkgevers. Met de slogan ‘Je bent toch geen duizendpoot?’ vragen zij werkgevers om oplossingen voor de te hoge werkdruk. Zij willen meer echte banen en een loonsverhoging van 3,5 procent voor de 80.000 medewerkers. Dit meldt FNV.

Uit een recente peiling van FNV Zorg & Welzijn onder ruim 2.700 medewerkers in de kinderopvang blijkt vooral de te hoge werkdruk een doorn in het oog te zijn. Pedagogisch medewerker Alida: “Administratief werk en schoonmaakwerk moet nu worden gedaan tijdens het werk op de groep. Dat verhoogt de werkdruk en gaat ten koste van de aandacht voor de kinderen.” Ilse van der Weiden, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Wij willen dat voor dit soort niet-groepsgebonden werk de taakuren weer terugkomen. Die zijn bij veel opvangorganisaties massaal wegbezuinigd.”
 
Verder wil de vakbond de doorgeslagen flex in de kinderopvang keren en de inzetbaarheid van medewerkers aan banden leggen. Van der Weiden: "Veel werknemers draaien een onzeker aantal werkuren en dit leidt tot onzekerheid en stress. Wij willen grenzen voor de maximale beschikbaarheid die je van een medewerker kan vragen. Dit kan bijvoorbeeld door een boete voor werkgevers die te laat hun roosters bekendmaken. Maar ook door flexuren duurder te maken en medewerkers bovenop hun uurloon een toeslag uit te betalen voor de uren die ze flexibel zijn ingezet."
 
Daarnaast wil FNV Zorg & Welzijn een generatiepact zodat oudere werknemers minder uren werken en op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen. Tegelijkertijd komt er meer baanzekerheid voor jongere medewerkers door bijvoorbeeld een grotere instroom van nieuwe medewerkers en het bieden van meer uren aan startende pedagogisch medewerkers.
 
De huidige cao Kinderopvang loopt tot 1 januari 2018 en geldt voor zo’n 80.000 medewerkers.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids